Wanneer je voor jezelf gaat beginnen, komt er veel op je af. En aangezien een goede voorbereiding je kans op succes vergroot, schreven we eerder al een blog met zes tips voor het starten van je eigen -succesvolle- bedrijf. Van het schrijven van een ondernemingsplan tot het bedenken van een unieke bedrijfsnaam en het regelen van verzekeringen. Het kwam allemaal aan bod. Net zoals de tip dat je jouw onderneming moet inschrijven bij de KVK. Maar waar moet je nu precies op letten als je jouw bedrijf inschrijft bij de KVK? In deze blog gaan we daar dieper op in.
Check of je je moet inschrijven bij de KVK
Elke ondernemer moet zich inschrijven bij de KVK. Maar wanneer ben je eigenlijk een ondernemer? De KVK hanteert hier de volgende criteria voor:
- Je levert goederen en/of diensten.
- Hier vraag je een meer dan symbolische vergoeding voor (je bent uit op winst).
- Je neemt deel aan het economisch verkeer.
Schrijf je jezelf niet in bij de KVK, maar voldoe je wel aan de ondernemerscriteria? Dan heeft dat gevolgen voor de inkomstenbelasting en btw. Dus schrijf je in om verrassingen (en boetes) te voorkomen!
De voorbereiding
Jij bent ondernemer voor de Belastingdienst. Tijd om je inschrijving bij de KVK voor te bereiden. Dat kan in drie stappen:
1. Bedenk een unieke bedrijfsnaam die aan de volgende regels voldoet:
- Je bedrijfsnaam mag geen verkeerde indruk wekken.
- Gebruik geen merknamen van anderen.
- Voorkom verwarring met bestaande handelsnamen.
- Deze tekens mag je wel gebruiken in je bedrijfsnaam: @ & – +. Maar deze speciale tekens niet: ( ) ? !.
Om te checken of jouw bedrijfsnaam (of een afgeleide ervan) al bestaat, raden we aan om het Handelsregister te raadplegen.
2. Kies een rechtsvorm en controleer of je UBO’s in moet schrijven
Naast een bedrijfsnaam moet je als startende ondernemer ook een rechtsvorm kiezen. Die bepaalt onder andere de aansprakelijkheid voor schulden van je bedrijf en je belastingverplichtingen. Je hebt rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid (bv, nv, vereniging, stichting, coöperatie en onderlinge waarborgmaatschappij) en rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid (eenmanszaak, vof en cv). Kies voor de rechtsvorm die het beste past bij jouw situatie. Het oprichten van een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid doe je officieel bij de notaris. Op onze website lees je daar meer over. Afhankelijk van de rechtsvorm van je bedrijf moet je ook uiteindelijk belanghebbenden (ultimate benificial owner, UBO) inschrijven. Controleer op de website van de KVK of je jouw UBO’s moet inschrijven.
3. Maak online een afspraak
Om je inschrijving definitief te maken, moet je langskomen bij de KVK. Hiervoor moet je eerst online een afspraak inplannen, anders is je inschrijving niet geldig. Vul het inschrijfformulier van de KVK in en zorg dat je tijdens je bezoek de volgende gegevens bij je hebt:
- Persoonsgegevens, inclusief je legitimatiebewijs;
- Contactgegevens van je bedrijf;
- Omschrijving van de bedrijfsactiviteiten
- In welke branche je gaat ondernemen
- Huur- of koopovereenkomst, als je jouw bedrijf vestigt in een bedrijfspand.
De inschrijving
Helemaal voorbereid stap je op de ingeplande datum bij de KVK naar binnen. Je doorloopt samen met een consultant het inschrijfformulier. Handtekening gezet? Gefeliciteerd: je bent nu officieel ondernemer! Na de inschrijving krijg je direct je KVK -nummer mee. En bij een vof of eenmanszaak geeft de KVK jouw gegevens door aan de Belastingdienst. Daar hoef je zelf dus niets meer voor te doen.
Wanneer moet je langskomen voor de inschrijving?
Je kunt je op drie momenten inschrijven bij een KVK-kantoor:
- Uiterlijk één week nadat je gestart bent met je bedrijf
- Eén week voordat je start met je bedrijf
- Dan vindt de definitieve inschrijving (met KVK-nummer) in dat geval één week voor de start van je bedrijf plaats. Je hoeft daarvoor niet opnieuw naar een KVK-kantoor te komen. Je KVK-nummer word je dan toegestuurd.
Wat zijn de kosten voor inschrijving bij KVK?
Om je in te schrijven in het Handelsregister van de KVK betaal je eenmalige kosten. Inschrijven kost € 51,30. Dit bedrag moet je ter plekke bij de KVK met je pinpas of creditcard betalen.
Nu jouw bedrijf is ingeschreven, kan het ondernemen écht beginnen! Check onze zes tips nog een keer voor een succesvolle kicktstart van je onderneming. Notariaat Eemmeer wenst jou heel veel succes bij het starten van je eigen bedrijf. Besluit je nu om een bv, nv, vereniging of stichting op te richten, vergeet dan niet om je onderneming officieel op te richten bij de notaris. Wil je meer informatie over het oprichten van een bv of nv óf over het wijzigen van statuten? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.
Klaar voor de dag van morgen?
Contact
Snelmenu
Openingstijden
Maandag | 8.30 - 17.00 uur |
Dinsdag | 8.30 - 17.00 uur |
Woensdag | 8.30 - 17.00 uur |
Donderdag | 8.30 - 17.00 uur |
Vrijdag | 8.30 - 17.00 uur |
Zaterdag | Gesloten |
Zondag | Gesloten |
© Notariaat Eemmeer | Privacy Statement | Algemene Voorwaarden | Register van verwerkingsactiviteiten