Gaan jullie binnenkort samenwonen? Spannend! Nu je samen een huis hebt gekocht of gehuurd, kan het leuke werk beginnen. Maar er moet natuurlijk meer geregeld worden dan een fijne bank om op te zitten, een trendy behangetje op de muur en het aanschaffen van huishoudelijke apparaten… Je moet ook gaan bepalen hoe jullie de kosten gaan verdelen of welke verzekeringen jullie gaan afsluiten. Best een hoop geregel dus! Maar met deze checklist zijn jullie er helemaal klaar voor: een handig overzicht met belangrijke onderwerpen om te bespreken en/of aan te passen. Zet de champagne maar vast koud!
1. Bepaal je interieurstijl en start met shoppen
Het leukste gedeelte -vinden wij tenminste- van samenwonen is je inboedel uitzoeken en bepalen hoe je huis eruit komt te zien. Maar hoe doe je dit als je allebei een compleet andere smaak hebt of juist geen idee hebt wat je mooi vindt? Je kunt je natuurlijk inschrijven voor ‘vtwonen Weer verliefd op je huis’, maar Pinterest is misschien een iets makkelijkere optie. Maak diverse moodboards aan en verzamel daarop beelden van woonstijlen, meubels, kleuren en decoratie. Bepaal vervolgens samen jullie interieurstijl. Zo wordt je huis meer een geheel. Daarna kan het shoppen beginnen.
2. Maak afspraken over geld
Het is belangrijk om goede afspraken over geld te maken, zodat je hier later geen gezeur over krijgt. Wat betalen jullie samen en wat niet? En betalen jullie allebei evenveel of maken jullie afspraken om bijvoorbeeld een bepaald percentage van je inkomen in te leggen voor gezamenlijke lasten? Daarnaast kan je ook bepalen of je samen gaat sparen of ieder apart. Wat je ook kiest; praat er samen over en kies voor een oplossing waar je je allebei prettig bij voelt.
3. Open een gezamenlijke rekening
Je kunt natuurlijk elke maand Tikkies naar elkaar sturen, maar een gezamenlijke rekening maakt het allemaal een stuk makkelijker. Zo heb je al je afschrijvingen en betalingen overzichtelijk op één rekening. Hierdoor krijg je inzicht in wat je maandelijks besteedt aan je hypotheek, verzekeringen, boodschappen, uitjes, gas, water, licht en abonnementen. En met een gezamenlijke rekening kan je ook meerdere spaarrekeningen openen, zodat je samen kunt sparen voor je inrichting, bruiloft of een vakantie. Good to know: veel banken bieden ook een online huishoudboekje aan, zodat je meer inzicht en grip op je geldzaken krijgt.
4. Let op dubbele verzekeringen en abonnementen
Nu jullie geldzaken zijn geregeld -of er in ieder geval afspraken over zijn gemaakt-, is het ook goed om nog eens kritisch te kijken naar je verzekeringen en abonnementen. Hadden jullie eerst allebei een eigen Netflix-abonnement? Voeg deze dan samen om dubbele kosten te voorkomen. Ook qua verzekeringen kan je zaken bundelen, zoals je inboedel-, opstal- en rechtsbijstandsverzekering. En soms zelfs een combikorting ontvangen. Laat je eventueel adviseren door een financieel adviseur over de verzekeringen die bij jullie situatie passen.
5. Controleer je toeslagen
Ga je samen een huis huren of gaat één van jullie bij de ander inwonen, dan kan dit invloed hebben op de hoogte van een eventuele huurtoeslag. Controleer dit goed en geef het direct door op mijntoeslagen.nl als jullie dubbele inkomen invloed heeft op de hoogte van de huurtoeslag. Daarnaast kan samenwonen ook invloed hebben op de hoogte van je zorgtoeslag, wanneer je volgens de Belastingdienst elkaars toeslagpartner bent. Of dit het geval is, kan je controleren op de website.
6. Leg afspraken vast in een samenlevingscontract
Om ervoor te zorgen dat de afspraken die je samen hebt gemaakt goed geregeld zijn, is het handig om een samenlevingscontract op te stellen. Dit is een document waarin je afspraken officieel vastlegt bij een notaris. Afspraken over wie wat betaalt, maar ook hoe jullie bijvoorbeeld een eventuele hypotheek regelen of een erfenis verdelen. En ook hoe de bezittingen verdeeld worden als jullie eventueel uit elkaar gaan. Met een samenlevingscontract regel je ook dat de belastingdienst jullie ziet als fiscaal partners, waardoor je waarschijnlijk minder belasting betaalt. Allemaal zaken die niet standaard door de wet geregeld zijn voor mensen die samenwonen. Uiteraard kunnen onze notarissen je daarbij helpen. Ze leggen helder uit welke keuzes gemaakt moeten worden en denken mee, zodat de afspraken straks perfect bij jullie passen.
7. Zorg dat je naast al het geregel ook blijft genieten van de voorbereidingen
Hopelijk hebben jullie dankzij deze checklist samenwonen een goed beeld gekregen van waaraan je kunt of moet denken als je gaat samenwonen. Het is even wat geregel, maar dan weet je ook zeker dat je het straks goed voor elkaar hebt. Zorg dat je op tijd begint met de voorbereidingen, zodat je ook tijd overhoudt om samen te genieten van deze tijd.
Wij wensen jullie veel plezier met samenwonen! En onthoud; maak nu alvast goede afspraken. Dat voorkomt straks een hoop discussies. Mochten jullie deze afspraken willen vastleggen in een samenlevingscontract, dan helpen onze specialisten daar natuurlijk graag mee. Neem voor meer informatie contact met ons op.
Klaar voor de dag van morgen?
Contact
Snelmenu
Openingstijden
Maandag | 8.30 - 17.00 uur |
Dinsdag | 8.30 - 17.00 uur |
Woensdag | 8.30 - 17.00 uur |
Donderdag | 8.30 - 17.00 uur |
Vrijdag | 8.30 - 17.00 uur |
Zaterdag | Gesloten |
Zondag | Gesloten |
© Notariaat Eemmeer | Privacy Statement | Algemene Voorwaarden | Register van verwerkingsactiviteiten