Het einde van het jaar is aangebroken. Tijd om de balans op te maken, zowel zakelijk als privé. Dat mensen de balans opmaken, merken we ook bij Notariaat Eemmeer. Want vooral in deze periode krijgen we veel afspraakverzoeken en vragen over schenkingen. Een mooi moment dus om hier ook in de blog meer aandacht aan te besteden!
De verschillende manieren van schenken
Er zijn meerdere manieren waarop je een schenking kunt doen:
- Eenmalig schenken (bijvoorbeeld een geldbedrag of een waardevol bezit)
- Jaarlijks of periodiek schenken
- Schenken op papier
In de praktijk kan je bovenstaande schenkingen opdelen in twee groepen: het daadwerkelijk overmaken van een bedrag of een schenking op papier. Bij de eerste vorm heb je het geld al op je bankrekening staan: je kunt het liquide maken. Kun je het geldbedrag niet daadwerkelijk schenken, omdat het vermogen bijvoorbeeld (nog) in een woning of aandelen zit, dan is schenken op papier een mooie optie.
Schenken op papier
Bij een schenking op papier leg je ‘op papier’ vast dat je iemand over een bepaalde tijd een bedrag geeft. Bijvoorbeeld omdat het geld nu nog ‘vastzit’ in jouw huis. Of omdat je het geld nu nog niet kunt missen. Na je overlijden krijgt de ontvanger dit geld echt in handen. Een schenking op papier regel je via de notaris en noemen we in notariële akten vaak een ‘schulderkenning uit vrijgevigheid’.
Voorwaarden voor schenken op papier
Om te kunnen schenken op papier, moet je rekening houden met een aantal voorwaarden:
- De schenking op papier moet je door een notaris laten vastleggen. Dat moet bij elke volgende schenking opnieuw.
- Als schenker moet je over het geschonken bedrag elk jaar minstens 6% rente betalen aan de ontvanger. De schenker moet deze rente daadwerkelijk betalen, omdat de Belastingdienst de schenking op papier ziet als een schuld. De ontvanger heeft de schenking als het ware direct weer teruggeleend. Wanneer je als schenker die rente niet betaalt kan dit nadelige gevolgen hebben, waardoor de belastingvoordelen vervallen.
- De schenker en de ontvanger geven de schenking op papier allebei op in de aangifte inkomstenbelasting.
De voordelen van schenken (op papier)
Schenken heeft soms belastingvoordelen. Dat maakt schenken niet alleen leuk voor de ander, maar ook voor jou:
1. Je betaalt minder vermogensbelasting
Als je een bedrag schenkt, gaat dit van jouw vermogen af. Het kan zijn dat je daardoor minder vermogensbelasting betaalt. Schenk je aan kinderen onder de 18? Let dan op dat hun bankrekening wordt opgeteld bij jouw vermogen.
2. Belastingvrij schenken aan (klein)kinderen
In 2020 is de jaarlijkse vrijstelling voor schenkingen van ouders aan hun kind € 5.515,- Pleeg- en stiefkinderen horen hier ook bij. Voor een schenking aan kleinkinderen is de jaarlijkse vrijstelling € 2.208,-. Wanneer de ontvanger meer krijgt dan de vrijstelling moet hij/zij schenkbelasting betalen. Meer info hierover vind je op Belastingdienst.nl.
3. De eenmalige verhoogde schenking
Als ouders mag je jouw kind één keer in zijn of haar leven meer belastingvrij schenken. Hoe hoog dat bedrag is, hangt af van wat je kind met het geld gaat doen. Onthoud wel dat deze verhoogde vrijstelling in plaats van de jaarlijkse vrijstelling komt. De hoogte van de verhoogde schenkingsvrijstellingen vind je hier.
4. Erfgenamen betalen minder erfbelasting
Omdat jouw vermogen kleiner wordt na een schenking, hoeven je erfgenamen minder of zelfs geen erfbelasting te betalen. Dit geldt ook voor schenken op papier, mits jij je aan een aantal regels houdt. Het bedrag dat (groot)ouders of derden op papier schenken, telt namelijk niet mee met hun erfenis, waardoor de kinderen minder erfbelasting betalen.
5. Vermindering eigen bijdrage zorginstelling
De eigen bijdrage voor de zorg uit de Wet langdurige zorg wordt berekend op basis van het inkomen en vermogen. Met een schenking wordt dat vermogen verminderd. Afhankelijk van de situatie hoef je door een schenking misschien minder eigen bijdrage te betalen.
Schenken via de notaris of zelf regelen?
Als je wilt schenken op papier dan moet dit vastgelegd worden bij de notaris. Maar ook voor de andere manieren van schenken, raden wij aan om bij de notaris langs te gaan. Daardoor wordt alles niet alleen juridisch vastgelegd, maar houd je ook inzicht in je schenkingen.
Je kunt bij ons altijd langskomen voor een adviesgesprek. Waarin we je bijvoorbeeld adviseren over het opnemen van een uitsluitingsclausule (om de gift enkel aan de eigen kinderen te geven en niet aan “de koude kant”) of over het doen van grote schenkingen en de voorwaarden die daaraan verbonden zijn. Wij leggen het graag aan je uit: in duidelijke en begrijpelijke taal, zoals je van ons gewend bent.
Heb jij na het lezen van deze blog nog vragen, wil je een afspraak inplannen voor een schenking op papier of is er iets anders dat je graag eens met één van onze experts wilt bespreken? Neem dan gerust contact met ons op
Klaar voor de dag van morgen?
Contact
Snelmenu
Openingstijden
Maandag | 8.30 - 17.00 uur |
Dinsdag | 8.30 - 17.00 uur |
Woensdag | 8.30 - 17.00 uur |
Donderdag | 8.30 - 17.00 uur |
Vrijdag | 8.30 - 17.00 uur |
Zaterdag | Gesloten |
Zondag | Gesloten |
© Notariaat Eemmeer | Privacy Statement | Algemene Voorwaarden | Register van verwerkingsactiviteiten